Представяне на стихосбирката „Моите различни Аз“ в Литературен клуб „Перото“

Представяне на стихосбирката „Моите различни Аз“ в Литературен клуб „Перото“

Представяне на стихосбирката „Моите различни Аз“ в Литературен клуб „Перото“

Литературен клуб „Перото” и тази вечер (12. 02. 2020 г. ) прие енергията и очакванията на организатори, участници, официални гости и публика по повод представянето на двуезичната стихосбирка „Моите различни Аз”, чиито съставители са Жанет Борлакова и Стефано Келини. Художник и оформител – Руслан Драгостинов. В сборника дишат поетичните вълнения и послания на ученици от Лаборатория за поезия при 105 СУ „Атанас Далчев“ с ръководител Жанет Борлакова и ЛС „Пегас”, Перник – ръководител Лиляна Манова, както и тези на Лора Хараламбиева, Красимир Симеонов и чувствената поезия на Виолета Калайджиева.

Начало на вълнуващото културно събитие даде Ивета Данаилова - редактор на стихосбирката. Самата тя е автор на поезия с ярка метафоричност, богати смисли и искрени послания. Съдържание и съкровени чувства внесе Жанет Борлакова с разказа за началото на дългото поетично пътуване към „Моите различни Аз”. С много любов, вдъхновение, интелект и познание запали светлина в очите на присъстващите, в която по-късно прочетените творби се огледаха и сътвориха хармония между човек и слово.
Естествено и ярко прозвуча анализът на поета Георги Константинов, който чрез оценката си даде криле на младите творци. Прочувствените думи на Стефано Келини, на директора на италианския културен институт г-жа Верена Витур, на сърцатия директор на 105 СУ „Атанас Далчев”г-жа Цветанка Костадинова и на Лиляна Манова внесоха още топлина и цвят в емоциите. Прочетените творби от сборника, поднесени вълнуващо от ученици от 10.а и 11.а клас на 105 СУ „Атанас Далчев”, развълнуваха публиката и тя им подари радостта и аплодисментите си. В съзвучие с атмосферата и вълненията бяха и музикалните изпълнения на Борис Узунов, ученик от 12 клас на НМУ.
Логично и безапелационно симбиозата между вдъхновени организатори, участници и изпълнители, между жадна за красота и стих публика превърна събитието в тържество на духа, в сияние и мощ на души и слово, отразили искреността на човешкия миг, превърнат в надежда за нови идеи, проекти и срещи.

Благодаря, Жанет, благодаря на цялата галерия от хора, оставили сърцето си, копнежите си и творческия си хъс в магичното слово, което ми дава толкова светлина в очите, че препятствията и болките в живота се смаляват и отдръпват като смирена вълна. Благодаря, Жанет, че прие мене и децата от ЛС „Пегас”, Перник, за да споделим заедно творческите си идеи и мечти.

Лиляна Манова

Ние от ЛС „Пегас” бяхме очаровани от светлата атмосфера, която г-жа Жанет Борлакова създаде в Литературен клуб „Перото”. В двуезичната стихосбирка „Моите различни Аз” наистина има магия и се радвам, че я споделихме всички заедно. Благодаря на всички организатори и участници! Благодаря на пианиста Борис Узунов, чрез чието изпълнение  успяхме още по-силно да усетим емоциите, създадени от музика и поезия! Поезия, събрана в книга – експлозия от мисли и сетивност, която разцъфна пред очите на публиката. Надявам се да споделим тези радост и възхита отново някой ден!

Анна Яворова Каменова

 

 

 

 

 

Club Unesco

Клуб ЮНЕСКО “Леонардо да Винчи” съществува от месец август 2003 г. Носи името на Леонардо да Винчи като символ на универсалността на интересите, заниманията и творческите постижения на тази изключителна личност. Основната цел и предмет на дейност на Клуба е да организира и участва в национални и международни проекти в областта на образованието, науката, културата.

Related Articles

Close