IV ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС ЗА ЦИГУЛАРИ "ВАСКО АБАДЖИЕВ" С ГАЛАКОНЦЕРТ В ЗАЛА "БЪЛГАРИЯ"

IV ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС ЗА ЦИГУЛАРИ "ВАСКО АБАДЖИЕВ" С ГАЛАКОНЦЕРТ В ЗАЛА "БЪЛГАРИЯ"

IV ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС ЗА ЦИГУЛАРИ „ВАСКО АБАДЖИЕВ“ С ГАЛАКОНЦЕРТ В ЗАЛА „БЪЛГАРИЯ“

Галаконцерт в зала „България“ на 10 октомври ще бъде кулминацията на шестото издание на международния конкурс за цигулари „Васко Абаджиев“, организиран от Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“ София. Публиката ще се наслади освен на изпълненията на лауреатите, и на церемония по награждаването им.

Първите два тура на престижния конкурс се проведоха онлайн и излъчиха четиримата финалисти, а класиралите се за III тур ще се представят в сградата на Концертен комплекс „България“ в София на 9 октомври, като прослушванията ще бъдат в съпровода на оркестър. Хибридният вариант на провеждане на надпреварата се наложи заради пандемията от коронавирус. Въпреки това за участие се записаха кандидати от Япония, Русия, САЩ, Румъния, Турция, Казахстан и Армения.

Международното жури е в състав проф. Албена Данаилова, проф. Жана Ганделман, проф. Светлин Русев, проф. Йосиф Радионов и г-н Стефан Илиев. Първа награда e в размер на 1500 евро, втора – 1000 евро, а трета – 500 евро. Ще бъде присъден приз и за млад талант в размер на 300 евро.

Конкурсът се провежда с подкрепата на Столична община, под почетния патронаж на Н.Пр. г-н Джани Сторнело, Почетен консул на България за Пиемонте и Вале Д'Аоста.

Партньори са Съюзът на българските музикални и танцови дейци, Софийска филхармония, IClassicalacademy, Лайънс клуб „Св. Иван Рилски".

Таня Манова

 

Club Unesco

Клуб ЮНЕСКО “Леонардо да Винчи” съществува от месец август 2003 г. Носи името на Леонардо да Винчи като символ на универсалността на интересите, заниманията и творческите постижения на тази изключителна личност. Основната цел и предмет на дейност на Клуба е да организира и участва в национални и международни проекти в областта на образованието, науката, културата.

Close