Млади таланти поздравиха света за 60 г. България в ЮНЕСКО

Млади таланти поздравиха света за 60 г. България в ЮНЕСКО

Млади таланти поздравиха света за 60 г. България в ЮНЕСКО

С тържествения юбилеен концерт „Млади български таланти поздравяват света“ беше отбелязана 60-та годишнина на българското членство в ЮНЕСКО.

Събитието, организирано от Клуб ЮНЕСКО „Леонардо Да Винчи“ София, препълни на 17 май зала 6 на Националния дворец на културата. Публиката се наслади на изкуството на млади, но вече утвърдени солисти, носители на множество наши и международни награди.

В богата програма от класически музикални творби бяха включени изпълнения на Емил Бояджиев (пиано), Кристина Хинова (цигулка), Атанас Кръстев (виолончело), Йоана Райчева (пиано), Анна Георгиева (цигулка), Санжар Сапаев и Яна Зеленогорска (цигулка) и оперната надежда Йоана Кадийска.

Вечерта започна с приветствие от г-жа Мария Донска, секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО, чийто музикален поздрав бе изпълнението на виртуоза на кавала Теодосий Спасов. Той лично аплодира осемте музикални таланта. Единайсетгодишната Анна Георгиева спечели сърцата на публиката с  изпълнението на „Интродукция и тарантела” от Сарасате и прекрасните си дълги къдрици. Дуетът Сапаев и Зеленогорска изпълни концерт за две цигулки на Михаил Пеков и получи овации от самия композитор, който бе сред гостите на тържеството. То беше уважено и от Силва Аврамова, експерт „Вътрешни програми и проекти“, Национален дарителски фонд „13 века България“.

Неповторима атмосфера придадоха представителният симфоничен оркестър на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ под  диригентството на проф. Ангел Станков. Всички те приветстваха на крака виолончелиста Атанас Кръстев, носител на над 15 награди от български и международни конкурси, специализирал при проф. Наталия Шаховска в "Ескуела супериор де музика Рейна София" – Мадрид. 27-годишният Кръстев подари на зрителите „Унгарска рапсодия“ на Давид Попер.

Финалните акорди на тържествения концерт изсвири младия вортуоз на пианото Емил Бояджиев от Варна, на свой ред носител на множество само първи и големи награди. „Толкова много виртуозни изпълнения на безспорни таланти са прекалено” – сподели инж.Христо Василев, издал два диска с изпълнения на гениалния цигулар Васко Абаджиев, и очите му се насълзиха.

Накрая председателят на Клуб ЮНЕСКО Жанет Борлакова прочете поздравителен адрес от вицепрезидента на Република България Н.Пр. г-жа Маргарита Попова, под чийто патронаж премина концертът. Събитието се проведе също под патронажа на Националната комисия за ЮНЕСКО към Министерство на външните работи и с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г.

 

 „Мотивацията за осъществяването на концерта се опира на стремежа в условията на силно глобализиращ се свят да бъдат преоткрити културната и национална идентичност и самочувствие като катализатор на положителни промени в обществото със средствата на едно от най-въздействащите изкуства – музиката. „Млади български таланти поздравяват света – 60 години България в ЮНЕСКО” ще даде приноса си за утвърждаване на културните ценности чрез акцентиране върху културния принос на страната ни като дългогодишен член на ЮНЕСКО“, коментира председателят на Клуб ЮНЕСКО Жанет Борлакова.

 

Поздравителен адрес от г-жа Маргарита Попова /вицепрезидент на Република България/

          

Club Unesco

Клуб ЮНЕСКО “Леонардо да Винчи” съществува от месец август 2003 г. Носи името на Леонардо да Винчи като символ на универсалността на интересите, заниманията и творческите постижения на тази изключителна личност. Основната цел и предмет на дейност на Клуба е да организира и участва в национални и международни проекти в областта на образованието, науката, културата.

Related Articles

Close