Ирина Бокова определи като напълно неверни и като манипулация неотдавнашни твърдения за корупция в ЮНЕСКО

Ирина Бокова определи като напълно неверни и като манипулация неотдавнашни твърдения за корупция в ЮНЕСКО

Ирина Бокова определи като напълно неверни и като манипулация неотдавнашни твърдения за корупция в ЮНЕСКО

Ню Йорк, 22 април /БТА/

Генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова, кандидатка за поста на генерален секретар на ООН, смята, че неотдавнашните твърдения за корупция в лоното на ЮНЕСКО целят да провалят нейната кандидатура, предаде Франс прес.
В интервю за френската информационна агенция Бокова каза, че тези твърдения са напълно неверни и са манипулация.
Според информации Бокова била назначила на важен пост в ЮНЕСКО недостатъчно квалифициран бразилски гражданин, за да си осигури бразилската подкрепа за кандидатурата си.
В отговор на тези твърдения Бокова каза, че през 7-те години, през които е начело на ЮНЕСКО, са били извършени 42 разследвания за потенциален конфликт на интереси и те са довели до отстраняването на 17 души.
Мога да си представя, че моята кандидатура и други кандидатури пораждат голям интерес и може би някой не е доволен от това, заяви Бокова в интервюто.
Не мога да се харесам на всеки и това е нормално при условията на демокрацията, добави тя.
Бокова, 63-годишна българка, която говори свободно руски, отхвърли твърденията, че е кандидатка на Москва за унаследяването на Бан Ки-мун начело на ООН.
Не мога да кажа, че съм по-близка до Русия, отколкото до други страни. Разбира се учила съм в Москва, но такъв е случаят на много хора от Източна Европа, които са учили по онова време в СССР, каза Бокова.
Тя е завършила престижния Институт за международни отношения в Москва, говори също свободно английски, френски и испански, отбелязва агенцията.
Бокова припомни в интервюто, че германската канцлерка Ангела Меркел също едно време е била заподозряна в симпатии към Русия, защото е живяла в Източна Германия.
Това не й пречи да е голяма лидерка, заяви Бокова.
За момента има девет кандидати за поста на генерален секретар на ООН, от които седем са от Източна Европа, единственият регион, който все още не е имал свои представител на най-висшия пост на ООН от създаването й досега. Четири кандидати за поста са жени. Досега осем мъже са били начело на ООН в нейната 70-годишна история.
Бокова защити традицията на регионална ротация начело на ООН, според която постът се полага на Източна Европа и каза, че избирането на жена би отправило важно послание.
Посланието е, че жените вземат на сериозно политическите постове, че могат да заемат трудни длъжности и това ще бъде послание, изпратено до техните национални и политически среди, каза Бокова.
През юли Съветът за сигурност на ООН трябва да започне процеса по избор на новия генерален секретар преди да предложи през октомври име на Общото събрание на ООН, което ще трябва да се произнесе по този избор.

/Габриела Големанска/
/ГГ/

Club Unesco

Клуб ЮНЕСКО “Леонардо да Винчи” съществува от месец август 2003 г. Носи името на Леонардо да Винчи като символ на универсалността на интересите, заниманията и творческите постижения на тази изключителна личност. Основната цел и предмет на дейност на Клуба е да организира и участва в национални и международни проекти в областта на образованието, науката, културата.

Related Articles

Close