Български деца подредиха изложба „Фантазия в стенописи от Доца, Италия“

Български деца подредиха изложба „Фантазия в стенописи от Доца, Италия“

Български деца подредиха изложба „Фантазия в стенописи от Доца, Италия“

С вдъхновяващата изложба „Фантазия в стенописи от Доца, Италия“ ще бъде отбелязана 20-годишнината от създаването на Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“ София. Проявата е под патронажа на Италиански културен институт и със съдействието на НДФ „13 века България“, като ще бъдат представени фотографии на ученици от 105 СУ „Атанас Далчев“ и гости.

Откриването на изложбата ще се състои от 17,00 ч. на 21 ноември, вторник, в зала „Проф. Васил Геров“ към Национален дарителски фонд „13 Века България“. Адрес: кв. Лозенец, пл. „Проф. Васил Геров“ 1, а експозицията може да бъде видяна до 13.12.2023 от 10 до 17,30 ч. от понеделник до петък.

Идеята за подреждането на „Фантазия в стенописи от Доца“ се ражда през юни 2023 г. по време на пътуването с цел културен обмен на учениците до Италия. В 105 училище от 40 години традиционно се изучава италиански език, а ежегодните пътувания до Il Bel Paese дават възможност на възпитаниците му да се потопят в културата на страната, да познаят отблизо манталитета на жителите, някои от нравите и обичаите на италианците, практикувайки езика.

„Раждането преди 20 години на Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“ София беше орисано да бъде мост между Италия - държавата с най-голямото културно наследство - и България. Вдъхновител и кръстник на клуба ни беше Клуб ЮНЕСКО Леонардо да Винчи от град Винчи, родното място на Леонардо да Винчи. Тази личност е символ на необятната мощ на творчеството, на изкуството и науката, на културата, чиято вечност е мисия на нашето човечество и на нашия Клуб“,
казва председателят му Жанет Борлакова, която е и преподавател по италиански език в 105 СУ.

Заедно със секретаря на Клуба Мария Ганчева и учениците тя посещава вълшебното средновековно градче в Емилия Романя - Доца, където на всеки 2 г. се дава простор на художници от цял свят да рисуват върху стените на сградите и на множество екстериорни пространства, които вдъхновяват за творчество. „Преди 20 години започнахме с изложба на български художници в град Винчи, днес даваме път на красотата, видяна през очите на младите хора – обяснява г-жа Борлакова. - Вървяхме между тези цветни къщи като омагьосани и снимахме с такава жажда да увековечим картините, които разказваха легенди, вековни традиции, изразяваха чувства, емоции, пълни с красота. Решихме да споделим тази красота чрез очите на младите хора и да ви покажем техните снимки, сами по себе си произведения на изкуството. Изложбата е поредният мост на приятелството между Италия и България, по който ви каним да преминете, празнувайки с нас 20 годишнината на клуба ни“.

Вижте галерията!

Club Unesco

Клуб ЮНЕСКО “Леонардо да Винчи” съществува от месец август 2003 г. Носи името на Леонардо да Винчи като символ на универсалността на интересите, заниманията и творческите постижения на тази изключителна личност. Основната цел и предмет на дейност на Клуба е да организира и участва в национални и международни проекти в областта на образованието, науката, културата.

Close