Български талант за първи път спечели конкурса за цигулари ''Васко Абаджиев''

Български талант за първи път спечели конкурса за цигулари ''Васко Абаджиев''

Български талант за първи път спечели конкурса за цигулари “Васко Абаджиев“

Български талант за първи път спечели първо място в историята на престижния Международен конкурс за млади цигулари „Васко Абаджиев“.

Седмото издание на проявата, организирана от „Клуб ЮНЕСКО Леонардо да Винчи – София“, излъчи за финал четирима виртуози от България, Сърбия, Япония и Италия. Стефан Хубенов и Йована Удович (Сър) заслужено поделиха първата награда – прецедент досега, и след единодушната оценка на международното жури: проф. Жана Ганделман, проф. Ксения Милас, проф. Стефан Камиларов, проф. Йосиф Радионов и композитора Стефан Илиев.

Edition-7-news

Йована Удович (отдясно наляво), Стефан Хубенов, Никола Чикино и Нацуки Гунджи

Снимки: www.unesco-ldv.com/

За блестящо изпълнение на творба от български композитор „Селска рапсодия“ на Петър Христосков Стефан Хубенов от България получи и специална диплома. 23-годишният Стефан е учил в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” и с пълна стипендия в Мичиганския държавен университет. В момента следва в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”, Пловдив, в класа по цигулка на Евгений Шевкенов.

Втората награда беше връчена на Нацуки Гунджи. Японката бе отличена и с диплома за високо постижение в цигулковото изпълнителско изкуство за „Фантазия Фауст“ от Хенрик Виенявски. Трета награда и специалният приз „Млад талант“ от 300 евро отидоха у 15 годишния обещаващ виртуоз от Италия Никола Чикино.

Гала концертът в Голямата зала на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ със симфоничен оркестър под палката на проф. Григор Паликаров даде перфектната възможност на лауреатите да покажат най-висока класа и се превърна в естествена кулминация на това, може би най-добро издание на конкурса „Васко Абаджиев“.

Всички лауреати с организаторите на конкурса

Конкурсът се проведе с подкрепата на на Столична община – Столична програма „Култура“, на Съюза на българските музикални и танцови дейци и на Лайънс клуб “Св. Иван Рилски“.

От създаването си през 2011 г. Международният конкурс „Васко Абаджиев” доказа убедително своята устойчивост със създаването на възможност за сцена и изява на младите цигулари от цял свят, превърна се в стимул за тяхното развитие и вдъхновение. Конкурсът постигна и другата си цел - утвърждаване в националната и международна памет на името и личността на великия български цигулар Васко Абаджиев.

Източник: OFF NEWS.

saimana

Close