1 март 2017 - балкански общности в Милано

1 март 2017 - балкански общности в Милано

1 март 2017 – балкански общности в Милано

Балканските общности в Милано празнуват заедно 1 март в подкрепа на ценностите на ЮНЕСКО

На проведената през ноември 2016 година в София конференция „Нематериалното културно наследство на Балканите - правителственият и неправителственият сектор, обединени в опазването на „живите корени“ на Европа“, организирана от Клуб Юнеско Леонардо Да Винчи София в  сътрудничество с Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, Дипломатически институт към МВнР и под патронажа на Национална Комисия ЮНЕСКО към МВнР бе съобщена общата инициативата на България, Румъния, Молдова и Македония за включването на първомартенската традиция в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Вдъхновени от тази новина и като доказателство, че националните традициите и културни ценности могат да бъдат това, което обединява, а не разделя в Милано се събраха българската, румънската и молдовската общности, за да празнуват заедно първомартенската  традиция.

Така традиционната лаборатория за мартеници, която от 4 години организира българското училище в Милано, с което клуб Юнеско Леонардо Да Винчи сътрудничи от години, се превърна в истински международен празник под надслова „Балканска пролет в бяло и червено“. Културното събитието бе  организирано от Езиков и културен център “Тук България “ в Милано и Българското неделно училище в Милано в сътрудничество с Итало-румънски културен център- Милано, молдовската асоциация Ватра Неамулуй- Милано, Българска асоциация за културен обмен и Общината на Милано, зона 1 под патронажа на Българското Генерално консулство в Милано, Румънското Генерално консулство в Милано и Молдовското консулство в Милано.

Специални гости в препълнената Зала КАМ Гарибалди, предоставена любезно от общината на Милано бяха Лука Фоски – Съветник по културата в зона 1 на Община Милано, Диана де Марки, Председател на Комисията по равнопоставеността и гражданските права към Общината на Милано, Генералният консул на Република България в Милано Росен Руфев, Генералният консул на Република Румъния Адриан Джорджеску и консулът на Република Молдова в Милано Владимир Сакаджу.

Специалните гости бяха и журито, което избра трите най-хубави мартеници, изработени от българските, румънските и молдовската деца в лабораторията с помощта на експерти от българското училище, делегацията от румънски преподаватели и представители на молдовската асоциация.

Празникът завърши с лаборатория по български народни танци под вещото ръководство на фолклорна група “Ритмика” към Българската асоциация за културен обмен.

Прекрасен ден с ценен урок за нашите деца по солидарност и споделянe  на общите културни стойност и традиции на балканските общности в Милано. Това е начинът, по който тези стойности могат да продължат да се предават от поколение на поколение, като свързват  дълбоките корени с космополитното усещането за общност.

 

Avatar

Club Unesco

Клуб ЮНЕСКО “Леонардо да Винчи” съществува от месец август 2003 г. Носи името на Леонардо да Винчи като символ на универсалността на интересите, заниманията и творческите постижения на тази изключителна личност. Основната цел и предмет на дейност на Клуба е да организира и участва в национални и международни проекти в областта на образованието, науката, културата.

Related Articles

Close