1 март 2017 - балкански общности в Милано

1 март 2017 - балкански общности в Милано

1 март 2017 – балкански общности в Милано

Балканските общности в Милано празнуват заедно 1 март в подкрепа на ценностите на ЮНЕСКО

На проведената през ноември 2016 година в София конференция „Нематериалното културно наследство на Балканите - правителственият и неправителственият сектор, обединени в опазването на „живите корени“ на Европа“, организирана от Клуб Юнеско Леонардо Да Винчи София в  сътрудничество с Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, Дипломатически институт към МВнР и под патронажа на Национална Комисия ЮНЕСКО към МВнР бе съобщена общата инициативата на България, Румъния, Молдова и Македония за включването на първомартенската традиция в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Вдъхновени от тази новина и като доказателство, че националните традициите и културни ценности могат да бъдат това, което обединява, а не разделя в Милано се събраха българската, румънската и молдовската общности, за да празнуват заедно първомартенската  традиция.

Така традиционната лаборатория за мартеници, която от 4 години организира българското училище в Милано, с което клуб Юнеско Леонардо Да Винчи сътрудничи от години, се превърна в истински международен празник под надслова „Балканска пролет в бяло и червено“. Културното събитието бе  организирано от Езиков и културен център “Тук България “ в Милано и Българското неделно училище в Милано в сътрудничество с Итало-румънски културен център- Милано, молдовската асоциация Ватра Неамулуй- Милано, Българска асоциация за културен обмен и Общината на Милано, зона 1 под патронажа на Българското Генерално консулство в Милано, Румънското Генерално консулство в Милано и Молдовското консулство в Милано.

Специални гости в препълнената Зала КАМ Гарибалди, предоставена любезно от общината на Милано бяха Лука Фоски – Съветник по културата в зона 1 на Община Милано, Диана де Марки, Председател на Комисията по равнопоставеността и гражданските права към Общината на Милано, Генералният консул на Република България в Милано Росен Руфев, Генералният консул на Република Румъния Адриан Джорджеску и консулът на Република Молдова в Милано Владимир Сакаджу.

Специалните гости бяха и журито, което избра трите най-хубави мартеници, изработени от българските, румънските и молдовската деца в лабораторията с помощта на експерти от българското училище, делегацията от румънски преподаватели и представители на молдовската асоциация.

Празникът завърши с лаборатория по български народни танци под вещото ръководство на фолклорна група “Ритмика” към Българската асоциация за културен обмен.

Прекрасен ден с ценен урок за нашите деца по солидарност и споделянe  на общите културни стойност и традиции на балканските общности в Милано. Това е начинът, по който тези стойности могат да продължат да се предават от поколение на поколение, като свързват  дълбоките корени с космополитното усещането за общност.

 

Club Unesco

Клуб ЮНЕСКО “Леонардо да Винчи” съществува от месец август 2003 г. Носи името на Леонардо да Винчи като символ на универсалността на интересите, заниманията и творческите постижения на тази изключителна личност. Основната цел и предмет на дейност на Клуба е да организира и участва в национални и международни проекти в областта на образованието, науката, културата.

Related Articles

Close