ПРОМЕТЕЙ

ПРОМЕТЕЙ

ПРОМЕТЕЙ

СОФИЙСКА ОПЕРА И БАЛЕТ

Клуб ЮНЕСКО Пирея и островите,

Клуб ЮНЕСКОЛеонардо да  ВинчиСофия

и Федерация за адаптирана физическа активност на Балканите и черноморския регион (FAPA-BBS)

представят

 ПРОМЕТЕЙ

от Панайотис Карусос

по мотиви на Прикованият Прометей от Есхил

Режисьор Василис Асимакопулус

Арии и дуети от операта

 

Вторник, 28 Февруари 2017 от 19.00

Софийска операМраморно фоайе

Прометей: Василис Асимакопулус, бас

Ирене Конста, сопран

Ставрула Менти, цигулка

Виктория Киазими, пиано

Панайотис Карусос, композитор

 

Поздравления:

Йоанис Маронитис, президент на Клуб ЮНЕСКО Пирея и островите, Гърция

Жанет Борлакова, президент на Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“ София, България

акад. Пламен Карталов, Директор на Софийска опера и балет

Слав Петков, президент на Федерация за адаптирана физическа активност на Балканите и черноморския регион (FAPA-BBS)

 

Шедьовърът на Есхил „Прикованият Прометейвъв вид на опера:

Операта Прометей по мотиви на трагедията Прикованият Прометей е най-успешната и популярна гръцка опера, постижение на човешкия ум, с дълбоки корени в традицията на гръцката трагедия. Световноизвестният Панайотис Карусос е най-значимият оперен композитор в историята на гръцката опера. Клуб ЮНЕСКО Пирея и островите ще представи на софийска сцена едни от най-талантливите оперни певци на Гърция.

Лирическата трагедия „Прикованият Прометей“ е първата гръцка опера,  която жъне огромен успех на места като Сорбоната,  „Плас дезар“ в Канада, Епидавър, Обединените нации.

В Монреал, Канада, Прометей е представен от баса Жозеф Рулу, а през 2008 гастролира в Ню Йорк и Вашингтон под диригентството на маестро Грант Гилмън. В Гърция Прометей е представян в Малък театър на античния Епидавър, Театъра на древен Месен, Музея на древната Агора, Античния театър на Саламин Еврипид, Националния археологически музей, Театър Векио, Международния фестивал Петра и др.

През март 2014, под патронажа на ЮНЕСКО, операта е представена в Ню Йорк, в зала „Куинс“, както и в Обединените нации. В главната роля Василис Асимакопулус. В Амфитеатър Ришельо на Сорбоната в Париж операта е поставена от Йоанис Маронитис, президент на Клуб ЮНЕСКО Пирея и островите, член на Изпълнителния съвет на световната федерация на клубовете асоциациите и ЮНЕСКО центровете за Европа и Северна Америка.

Под диригентството на Елефтериос Калканис операта е представена по трета програма на Гръцката национална радио-телевизия ERT в концертната зала на литературното общество „Парнасос“ в Стария парламентарен дом на Гърция. „Прикованият Прометей“ има уникална история в гръцката опера. Творбата изразява призива на бореца, който вдъхва надежда и смелост в свят на социален и морален упадък. Бунтовникът Прометей носи огъня на знанието и вселенското послание за съпротива срещу всякакъв вид тирания. В съвременния и размирен свят героят Прометей носи  послание на  надежда. Изисканата лиричност на Есхил и символиката на титана Прометей съчетани с вдъхновената  музика на Панайотис Карусос пленяват емоциите на зрителите.

Клуб ЮНЕСКО Пирея и островите изказва специална благодарност на Националната софийска опера за осъществяването на този исторически спектакъл – първата гръцка опера в Националната софийска опера, храма на оперната и класическа музика в България, Йоанис Маронитис, президент на Клуб ЮНЕСКО Пирея и островите.  

Спонсори: Клуб ЮНЕСКО Пирея и островите, Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“ София, Федерация за адаптирана физическа активност на Балканите и черноморския регион (FAPA-BBS, Хеленик интърнешънъл, Еленистичния американски център за изкуства и Българското посолство в Атина, Гърция.

 

Вход свободен!

 

Плакат на събитието

          

admin

Related Articles

Close