ПРОМЕТЕЙ

ПРОМЕТЕЙ

ПРОМЕТЕЙ

СОФИЙСКА ОПЕРА И БАЛЕТ

Клуб ЮНЕСКО Пирея и островите,

Клуб ЮНЕСКОЛеонардо да  ВинчиСофия

и Федерация за адаптирана физическа активност на Балканите и черноморския регион (FAPA-BBS)

представят

 ПРОМЕТЕЙ

от Панайотис Карусос

по мотиви на Прикованият Прометей от Есхил

Режисьор Василис Асимакопулус

Арии и дуети от операта

 

Вторник, 28 Февруари 2017 от 19.00

Софийска операМраморно фоайе

Прометей: Василис Асимакопулус, бас

Ирене Конста, сопран

Ставрула Менти, цигулка

Виктория Киазими, пиано

Панайотис Карусос, композитор

 

Поздравления:

Йоанис Маронитис, президент на Клуб ЮНЕСКО Пирея и островите, Гърция

Жанет Борлакова, президент на Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“ София, България

акад. Пламен Карталов, Директор на Софийска опера и балет

Слав Петков, президент на Федерация за адаптирана физическа активност на Балканите и черноморския регион (FAPA-BBS)

 

Шедьовърът на Есхил „Прикованият Прометейвъв вид на опера:

Операта Прометей по мотиви на трагедията Прикованият Прометей е най-успешната и популярна гръцка опера, постижение на човешкия ум, с дълбоки корени в традицията на гръцката трагедия. Световноизвестният Панайотис Карусос е най-значимият оперен композитор в историята на гръцката опера. Клуб ЮНЕСКО Пирея и островите ще представи на софийска сцена едни от най-талантливите оперни певци на Гърция.

Лирическата трагедия „Прикованият Прометей“ е първата гръцка опера,  която жъне огромен успех на места като Сорбоната,  „Плас дезар“ в Канада, Епидавър, Обединените нации.

В Монреал, Канада, Прометей е представен от баса Жозеф Рулу, а през 2008 гастролира в Ню Йорк и Вашингтон под диригентството на маестро Грант Гилмън. В Гърция Прометей е представян в Малък театър на античния Епидавър, Театъра на древен Месен, Музея на древната Агора, Античния театър на Саламин Еврипид, Националния археологически музей, Театър Векио, Международния фестивал Петра и др.

През март 2014, под патронажа на ЮНЕСКО, операта е представена в Ню Йорк, в зала „Куинс“, както и в Обединените нации. В главната роля Василис Асимакопулус. В Амфитеатър Ришельо на Сорбоната в Париж операта е поставена от Йоанис Маронитис, президент на Клуб ЮНЕСКО Пирея и островите, член на Изпълнителния съвет на световната федерация на клубовете асоциациите и ЮНЕСКО центровете за Европа и Северна Америка.

Под диригентството на Елефтериос Калканис операта е представена по трета програма на Гръцката национална радио-телевизия ERT в концертната зала на литературното общество „Парнасос“ в Стария парламентарен дом на Гърция. „Прикованият Прометей“ има уникална история в гръцката опера. Творбата изразява призива на бореца, който вдъхва надежда и смелост в свят на социален и морален упадък. Бунтовникът Прометей носи огъня на знанието и вселенското послание за съпротива срещу всякакъв вид тирания. В съвременния и размирен свят героят Прометей носи  послание на  надежда. Изисканата лиричност на Есхил и символиката на титана Прометей съчетани с вдъхновената  музика на Панайотис Карусос пленяват емоциите на зрителите.

Клуб ЮНЕСКО Пирея и островите изказва специална благодарност на Националната софийска опера за осъществяването на този исторически спектакъл – първата гръцка опера в Националната софийска опера, храма на оперната и класическа музика в България, Йоанис Маронитис, президент на Клуб ЮНЕСКО Пирея и островите.  

Спонсори: Клуб ЮНЕСКО Пирея и островите, Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“ София, Федерация за адаптирана физическа активност на Балканите и черноморския регион (FAPA-BBS, Хеленик интърнешънъл, Еленистичния американски център за изкуства и Българското посолство в Атина, Гърция.

 

Вход свободен!

 

Плакат на събитието

          

Club Unesco

Клуб ЮНЕСКО “Леонардо да Винчи” съществува от месец август 2003 г. Носи името на Леонардо да Винчи като символ на универсалността на интересите, заниманията и творческите постижения на тази изключителна личност. Основната цел и предмет на дейност на Клуба е да организира и участва в национални и международни проекти в областта на образованието, науката, културата.

Related Articles

Close