Представяне на литературното творчество на Донато ди Капуа

Представяне на литературното творчество на Донато ди Капуа

Представяне на литературното творчество на Донато ди Капуа

„Книгата – приятел за зимата”

          Под този надслов в Литературен клуб „Перото” в НДК на 18.10.2016 година бе организирано представянето на литературното творчество на италианския писател Донато Ди Капуа. Инициативата беше на Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи” София и Италиански културен институт в София като особен акцент от програмата, свързана със Седмицата на италианския език по света, която се провежда традиционно всяка година под Патронажа на Н.Пр. Президента на Република Италия.
          В уютната и предразполагаща атмосфера на „Перото” г-жа Педди, Директор н Института, г-жа Борлакова, председател на Клуб ЮНЕСКО и Донато Ди Капуа представиха пред многобройна публика - с впечатляващото присъствие на много млади хора - книгите на писателя.
          Г-жа Педди започна представянето му с думите:

„Неговият естетически и литературен път са белязани от авторитети като ООН, ЮНЕСКО,  от наградите, които са му били връчвани, както и от участието на Донато Ди Капуа в изяви, свързани с братството и приятелството,  недвусмислено разчитащи неговото литературно послание.
          В книгата „Тъмнината на ума, светлината в душата” се разказва историята на един обикновен човек, изгубен в света. Той не разбира защо няма минало (заличено от болест) и е въпрос на време да успее да намери себе си и да възвърне гордостта от своето минало.
          Лична история с малко ключови главни герои, символизираща историята на различни поколения, народи, както и на всички онези, които заличават или отричат миналото си,  или се  преструват, че са го забравили, защото – понякога – не се гордеят с него.
          Това е история на нашето време, на ежедневни трагедии в един глобализиран свят, стремящ се да игнорира всичко неудобно.
          Стилът е директен, сух, ритъмът е увличащ, настоятелен, когато задъхаността прониква в душата, за да отстъпи после място на лирични акценти, когато надделява очарованието на живота, на природата, на човека...”

          Увличаше редуването на биографични факти, коментари върху сюжетната канава, стилични анализи и четенето на подбрани откъси от издадените произведения. Всяко едно от четенията на италиански от автора и на български предизвикваше спонтанно аплодисментите на публиката.
          Ето и някои биографични подробности, които помагат да се види в истинската му светлина представеният италиански писател.

 • Донато ди Капуа е роден на 27.10.1965 г. в Пиетрагала (Потенца, Италия), където живее и до днес.
 • През март 2013 г. публикува своя първи роман (дебютен) „Тъмнината на ума, светлината в душата” (изд.къща „Кимерик”).
 • На 14 септември във Фиуджи, Италия му бива връчена XXIII Национална награда „Братство в света”. През същата година спечелва класацията на издателската къща  „Кимерик” за най-продаваната книга през 2013 г.
 • На 23.04.2014 г. е награден в Ренде, Италия на литературния конкурс „Една книга – приятел през зимата”, който се провежда под патронажа на ЮНЕСКО, на Академията за изящни изкуства и на ООН за възпитание, наука и култура.
 • През август 2014 г. дава за печат „Играейки с дървени саби” („Кимерик”), благодарение на която получава на 23.12.2014 г. 41-та Награда „Чочара - 2014”.
 • На 23 март 2015 г. VII Национална литературна награда „Дзингарели” му отрежда трето място за публикувана проза.
 • На 30 март 2015 г. Националната литературна награда „Една книга – приятел през зимата” с патронаж и медал на Сената, патронаж и медал на Камерата на депутатите, патронажа на ЮНЕСКО и подкрепата на на престижния кинематографски кръг „Маурицио Гранде” присъжда на „Играейки с дървени саби” медала на Сената на Републиката (Италия).
 • На 13 април 2015 г. Националната литературна награда „Метаурос” под патронажа на Университета “Ponti con la società” („Мостове с обществото”) му връчва Първа награда.
 • На 16 май 2015 г. е включен в IX Международен фестивал “Palabra en el Mundo”.
 • На 26 юни 2015 г. Асоциацията “Casa D’Italia” в Бема с участието на Регион Базиликата, Федерация на Сдруженията на Базиликата в Швейцария, Матера – столица на културата за 2019 г. и под патронажа на Италианското посолство приемат „Играейки с дървени саби” и автора Донато ди Капуа като почетни гости на годишните културни и кулинарни празнинства.
 • През февруари 2015 г. дава за печат своя роман „Кръстът вътре в теб” – книга, посветена на Папа Франциск и на 10 юни 2015 дава на папата първия екземпляр от творбата си.
 • „Кръстът вътре в теб” и Донато Ди Капуа са избрани от комисията на X Международен фестивал “Palabra en el Mundo” за откриване на фестивала в Базиликата.
 • Творбите на Ди Капуа са избрани за международно представяне с каталога “Find My Publisher”, който предлага на английските, германски, холандски, норвежки и европейски, като цяло, издатели книги за възможен превод и международна продажба.

          В края на срещата бе изразена надеждата, че книгите на Донато Ди Капуа ще намерят преводачи и издатели и у нас, в България, за да могат посланията на писателя да достигнат и българския читател.

 

pdf_icon

Literature Donato Di Capua

 

 

23.10.2016 | Интервю | Райна Дамяни
"В часа на синята мъгла"
Дарик радио
Цялото предававане може да чуете ТУК

 

 

Club Unesco

Клуб ЮНЕСКО “Леонардо да Винчи” съществува от месец август 2003 г. Носи името на Леонардо да Винчи като символ на универсалността на интересите, заниманията и творческите постижения на тази изключителна личност. Основната цел и предмет на дейност на Клуба е да организира и участва в национални и международни проекти в областта на образованието, науката, културата.

Related Articles

Close