Награди за поезия в Триуджо, Италия 2016

Награди за поезия в Триуджо, Италия 2016

Награди за поезия в Триуджо, Италия 2016

ПОРЕДЕН ДЪЖД ОТ НАГРАДИ ЗА МЛАДИТЕ БЪЛГАРСКИ ПОЕТИ В 25-ТОТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУРНАРОДНИЯ КОНКУРС В ТРИУДЖО, ИТАЛИЯ

     Тази година Международният конкурс „Младежи и поезия“ отбеляза 25-тата си годишнина с рекорден брой български участници и пореден дъжд от български награди.  От 584 участници, представили 566 творби,  България бе представена с 221 автора, последвана от Бангладеш (45), Румъния (34), Египет 10), Пакистан (6), Еквадор (8), САЩ (3), Бразилия (2), Германия (1), Албания (7), Украйна (4), Молдова (6), Гана, Китай (4), Узбекистан, Холандия (4), Гърция, Русия, Белгия, Тунис,  Беларусия и Полша. За първи път в четвъртвековната история конкурсът е с 63 % чуждестранни участници (367), както заяви  Алесандро Вила, основател и председател на  Център „Младежи и поезия“  гр. Триуджо в речта си при откриването на церемонията.

България спечели една ПЪРВА награда в категорията от 13 до 17 години, присъдена на Емил Митчев от София, две ВТОРИ награди на Анна Яворова от Перник  в категорията до 12 години и Силвия Петкова от Варна в специалната категория ANMIG, две ТРЕТИ награди за Калина Накова от София, Италиански лицей в категорията от 13 до 17 години и за 8а клас от Лабораторията по поезия към 105 училище „Атанас Далчев“ от София в категорията училища.

България получи и десет специални награди:

Награда „В памет на Бруна Барони – най-добър текст, посветен на майката“ за Михаил Лиловски от София - 3в клас на НУКК

Награда „Млади гласове“ за Паоло Калоян Марелли и София Димитрова от Българското неделно училище в Милано, за Рая Антонова от 105 СОУ „Атанас Далчев”, София и Никол Кирилова от Перник

Награда „Поезия на народите – в памет на Алфредо Пирола“ за Виолета Калайджиева от Сливен и Вяра Николова от София

Награда „Поезия и език” за превод на Михаил Лиловски от София - 3в клас на НУКК, Калина Накова от София, Италиански лицей и 9а клас на 105 СОУ „Атанас Далчев”, София

Наградите бяха връчени от Генералния Консул на Република България в Милано г-н Росен Руфев.

Две специални дипломи, посветени на 25-та годишнина на международния конкурс, отидоха при Евелина Величкова от София и Ивета Кирилова от Перник. Димпомата на Ивета Кирилова от Перник е и специално признание за ветерана по участие и спечелени награди в този конкурс - Литературен клуб Пегас от Перник,  ръководен от неуморната българска будителка Лиляна Манова, която от десетилетия поддържа поетичния дух на младите хора от Перник.

Специална диплома „Поезията Памет и Превод“ беше връчена на Председателя на клуб Юнеско Леонардо да Винчи София – Жанет Борлакова  с благодарност за вдъхновяващата  работа на ръководените от нея лаборатории за поезия и за изключителното качество на превода на италиански език на участващите в конкурса български поетични творби.

Специална диплома  „В памет на Алфредо Приола“ бе дадена и на секретаря на клуб „Юнеско Леонардо да Винчи“  София адвокат Мария Ганчева с признателност за нейната ангажираност по отношение на културното сътрудничество между България и Италия.

 

Club Unesco

Клуб ЮНЕСКО “Леонардо да Винчи” съществува от месец август 2003 г. Носи името на Леонардо да Винчи като символ на универсалността на интересите, заниманията и творческите постижения на тази изключителна личност. Основната цел и предмет на дейност на Клуба е да организира и участва в национални и международни проекти в областта на образованието, науката, културата.

Related Articles

Close