КЛУБ ЮНЕСКО ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ ОТНОВО В ПОДКРЕПА НА МЛАДИ БЪЛГАРСКИ ПОЕТИ В ИТАЛИЯ

КЛУБ ЮНЕСКО ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ ОТНОВО В ПОДКРЕПА НА МЛАДИ БЪЛГАРСКИ ПОЕТИ В ИТАЛИЯ

КЛУБ ЮНЕСКО ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ ОТНОВО В ПОДКРЕПА НА МЛАДИ БЪЛГАРСКИ ПОЕТИ В ИТАЛИЯ

На 23 октовмри 2016 от 11 часа в залата на библиотеката на гр. Брунате /Комо/ , Италия се проведе церемонията по награждане на български млади поети, участвали в тазгодишния международен литературен конкурс  „Алда Мерини“ в секцита за специалните награди учредени в чест на 150 годишнината на Пенчо Славейков.

Международната награда за литература Алда Мерини е учредена през 2011 г. по инициатива на Общинската библиотека на Брунате – Италия в памет на известната италианска поетеса Алда Мерини, защото в това градчето наречено „Алпийски балкон“ са живеели нейните баба и дядо по бащина линия. Дядо й, граф Джована Мерини, е  бил лишен от наследство, защото се е оженил за обичаната от него обикновена жена , с която живял в Брунате.

Брунате е свързано тясно с българската история и с живота на българския поет Пенчо Славейков. Той е починал там на 10 юни 1912. В негова памет е поставен паметник и паметна плоча в хотела, където е починал. Тази година се честват 150 години от рождението на Пенчо Славейков. За да отдадат почит на този велик български поет по инициатива на Генералния консул в Милано Росен Руфев в тазгодишното издание на международната награда Алда Мерини бе учредена специална награда за български поети.

В списъка на номинираните и наградените са много приятели и млади хора, които Клуб Юнеско Леонардо да Винчи София от години подкрепя в участието им и в други поетични конкурси в Италия.

Сред наградените са Лаборатория за поезия към 105 училище в София с ръководител Жанет Борлакова, спечелили  3-то място в раздела за млади поети и 12-годишната Анна Каменова от Литературен клуб Пегас – гр. Перник с ръководител Лиляна Манова спечелила 2-ро място в раздела за млади поети до 18 години .  Първо място за млади поети бе присъдето на Елеонора Желязкова, на 17 г. от Стара Загора, а в категорията за възрастни награда бе присъдена на Димана Йорданова.

Сред номинираните бяха Калоян Игнатов и Емил Мичев от Творческата школа на Вяра Николова,  София Димитрова от Българското неделно училище в Милано, Виолета Калайджиева от Сливен и Мария Ганчева от клуб нашия клуб Юнеско. Пълният списък е публикуван на фейсбук страницата на конкурса   (https://www.facebook.com/premioaldamerini) уебсайт (www.premioaldamerini.org).

Тези номинации и награди са доказателство за нивото на българските творчески школи, които клуб Юнеско от години подкрепя при техните участия в различни форуми в България и Италия.

В рамките на конкурса е учредена и една много специална награда „По хубав от поезията е бил моят живот“ “Più bella della poesia è stata la mia vita” . Тази награда се връчва на личности, живяли поетично и свободно живота си като Алда Мерини, доказвали присъствието на дълбоки етични и културни стойности в живота им.

Тази година наградата Più bella della poesia è stata la mia vita бе връчена на Мони Овадия, известен писател и общественик в Италия, евреин с български произход, който в изказването си почерта, колко е важна поезията за съхраняване на човешката ни идентичност и запазване чистота на езикаи и че за съжаление нито една сесия на европейския парламент не започва с поезия, затова „възхвала на Брунате и на всички онези, които разбират, че, ако поезията има преоритет, ние ще живеем в един друг свят – свят на мир, на справедливост, на взаимно опознаване..“

 

admin

Related Articles

Close