КЛУБ ЮНЕСКО ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ ОТНОВО В ПОДКРЕПА НА МЛАДИ БЪЛГАРСКИ ПОЕТИ В ИТАЛИЯ

КЛУБ ЮНЕСКО ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ ОТНОВО В ПОДКРЕПА НА МЛАДИ БЪЛГАРСКИ ПОЕТИ В ИТАЛИЯ

КЛУБ ЮНЕСКО ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ ОТНОВО В ПОДКРЕПА НА МЛАДИ БЪЛГАРСКИ ПОЕТИ В ИТАЛИЯ

На 23 октовмри 2016 от 11 часа в залата на библиотеката на гр. Брунате /Комо/ , Италия се проведе церемонията по награждане на български млади поети, участвали в тазгодишния международен литературен конкурс  „Алда Мерини“ в секцита за специалните награди учредени в чест на 150 годишнината на Пенчо Славейков.

Международната награда за литература Алда Мерини е учредена през 2011 г. по инициатива на Общинската библиотека на Брунате – Италия в памет на известната италианска поетеса Алда Мерини, защото в това градчето наречено „Алпийски балкон“ са живеели нейните баба и дядо по бащина линия. Дядо й, граф Джована Мерини, е  бил лишен от наследство, защото се е оженил за обичаната от него обикновена жена , с която живял в Брунате.

Брунате е свързано тясно с българската история и с живота на българския поет Пенчо Славейков. Той е починал там на 10 юни 1912. В негова памет е поставен паметник и паметна плоча в хотела, където е починал. Тази година се честват 150 години от рождението на Пенчо Славейков. За да отдадат почит на този велик български поет по инициатива на Генералния консул в Милано Росен Руфев в тазгодишното издание на международната награда Алда Мерини бе учредена специална награда за български поети.

В списъка на номинираните и наградените са много приятели и млади хора, които Клуб Юнеско Леонардо да Винчи София от години подкрепя в участието им и в други поетични конкурси в Италия.

Сред наградените са Лаборатория за поезия към 105 училище в София с ръководител Жанет Борлакова, спечелили  3-то място в раздела за млади поети и 12-годишната Анна Каменова от Литературен клуб Пегас – гр. Перник с ръководител Лиляна Манова спечелила 2-ро място в раздела за млади поети до 18 години .  Първо място за млади поети бе присъдето на Елеонора Желязкова, на 17 г. от Стара Загора, а в категорията за възрастни награда бе присъдена на Димана Йорданова.

Сред номинираните бяха Калоян Игнатов и Емил Мичев от Творческата школа на Вяра Николова,  София Димитрова от Българското неделно училище в Милано, Виолета Калайджиева от Сливен и Мария Ганчева от клуб нашия клуб Юнеско. Пълният списък е публикуван на фейсбук страницата на конкурса   (https://www.facebook.com/premioaldamerini) уебсайт (www.premioaldamerini.org).

Тези номинации и награди са доказателство за нивото на българските творчески школи, които клуб Юнеско от години подкрепя при техните участия в различни форуми в България и Италия.

В рамките на конкурса е учредена и една много специална награда „По хубав от поезията е бил моят живот“ “Più bella della poesia è stata la mia vita” . Тази награда се връчва на личности, живяли поетично и свободно живота си като Алда Мерини, доказвали присъствието на дълбоки етични и културни стойности в живота им.

Тази година наградата Più bella della poesia è stata la mia vita бе връчена на Мони Овадия, известен писател и общественик в Италия, евреин с български произход, който в изказването си почерта, колко е важна поезията за съхраняване на човешката ни идентичност и запазване чистота на езикаи и че за съжаление нито една сесия на европейския парламент не започва с поезия, затова „възхвала на Брунате и на всички онези, които разбират, че, ако поезията има преоритет, ние ще живеем в един друг свят – свят на мир, на справедливост, на взаимно опознаване..“

 

Club Unesco

Клуб ЮНЕСКО “Леонардо да Винчи” съществува от месец август 2003 г. Носи името на Леонардо да Винчи като символ на универсалността на интересите, заниманията и творческите постижения на тази изключителна личност. Основната цел и предмет на дейност на Клуба е да организира и участва в национални и международни проекти в областта на образованието, науката, културата.

Related Articles

Close