Дъжд от български награди в международен конкурс за поезия в Италия

Дъжд от български награди в международен конкурс за поезия в Италия

Дъжд от български награди в международен конкурс за поезия в Италия

Клуб Юнеско Леонардо да Винчи София и Фондация Алеко, в сътрудничество с Асоциацията за българска култура в Милано, подкрепиха българските млади таланти, наградени  в 24-тото издание на Международния конкурс за поезия „Младежи и поезия“, Триуджо Италия. На 7 юни 2015 в средновековната вила Таверна в Каноника ди Триуджо се проведе церемонията по награждаването на победителите. В тазгодишното издание са участвали 548 автори, от които 237 чужденци от 20 държави (България, Румъния, Молдова, Германия, Полша, Хърватска, Албания, Украйна, Мароко, Алжир, Холандия, Ирландия, Аржентина, Египет, Колумбия, Великобритания, Гърция, Франция, Чили и Тунис).

България бе истински фаворит в този конкурс с 12 награди в почти всички категории, включително и специални награди, от които 3 награди за български училища и групи и 9 индивидуални награди.

Първа награда в категорията „ Училища и групи” спечели поезията на ХІІ а клас от 105 СОУ „А.Далчев” в кв.Дианабат – София с ръководител Жанет Борлакова, трета награда в тази категория е присъдена за Поетичен клуб Пегас – Перник с ръководител Лиляна Манова съвместно с Лаборатория за поезия София с ръководител Жанет Борлакова за превода на стиховете на пернишките младежи. Творческата  школа от Частно училище „Българско школо“ София, ръководена от Вяра Николова, която миналата година спечели първо място тази година  получи  специална награда.

Този конкурс беше един прекрасен пример за приятелство и взаимопомощ между децата в България и в Италия. Докато българските деца от Неделното училище в Милано към Асоциацията за българска култура в Милано помагаха на децата от България в превода на поезията за участието в конкурса, самите те се вдъхновиха да пишат и резултата от лабораторията по поезия в неделното училище в Милано даде прекрасен плод - второ място за София Димитрова в категорията до 13 години и едно обща поезия за България, която не спечели награда, но пък е уникално послание за всички българи от нашите деца, които живеят извън границите на България.

Третото място в категорията до 13 години бе присъдена на Ана Яворова от Перник, която миналата година беше носителка на първата награда.

Останалите наградени са:

-Веселина Благоева – Premio speciale “in memoria di Bruna Baroni-miglior testo dedicato alla mamma”

-Ивета Викторова, 18 г. литературен клуб Пегас, Перник  – Premio speciale “Giovani Voci”.

-Калина Накова  – Diploma Speciale “Poesia e Lingua”

-Калоян Игнатов,12 год. София-  5° premio ex aequo con Menzione Speciale nella sez. C

-Крис Желев, София -  Premio con MEDAGLIA D’ARGENTO nella sez. C

-Евелина Величкова – София – 4° premio, ex aequo,  con Menzione d’Onore sez.D

-Силвия Петкова – Варна – Premio “Poesia dei Popoli-in memoria di Alfredo Pirola

Наградите бяха връчени от  Генералния консул на България в Милано – Росен Руфев и от заместник-кмета на гр. Триуджо. Генералният консул поздрави младите българи за техните успехи и им благодари за гордостта, която накараха да изпитат всички над 30 присъстващи българи в залата.

На награждаването присъстваха и Председателят на Асоциацията за българска култура в Милано – Гергана Христова  и адв. Мария Ганчева, секрeтар на клуб Юнеско Леонардо да Винчи София, която в изказването си изрази гордостта си от това, че вече трета година е приела благородната мисия да бъде „културен посланник” на пишещите и печелещи българи в този конкурс. Благодари на българските учители за тяхния труд и способността да вдъхновяват младите хора да пишат, а на създателя на конкурса Алесандро Вила и община Триуджо за това, че са създали и поддържат жив вече 24 години този форум в името на младите, които имат нужда да бъдат вдъхновявани и поощрявани.

Club Unesco

Клуб ЮНЕСКО “Леонардо да Винчи” съществува от месец август 2003 г. Носи името на Леонардо да Винчи като символ на универсалността на интересите, заниманията и творческите постижения на тази изключителна личност. Основната цел и предмет на дейност на Клуба е да организира и участва в национални и международни проекти в областта на образованието, науката, културата.

Related Articles

Close